“Verspilling is het resultaat van niet nadenken”

Voedselverspilling is relatief makkelijk te voorkomen
Uw smaak, onze passie

Voor heel veel mensen is verspilling van voedsel, terecht, een doorn in het oog. Nog los van het geld dat je weggooit, gooi je eigenlijk een ‘levensbehoefte’ weg van veel mensen die snakken naar voedsel.

Door de groeiende welvaart eisen wij als consumenten dat de hele voedselrange alle dagen per jaar beschikbaar is. En dan graag ook nog tegen een scherpe prijs. Het resultaat is dat bij veel gezinnen halve koelkasten met voedsel over de datum de container in verdwijnt.

Ook in de voedselverstrekkende industrie wordt (te) veel voedsel weggegooid. Ondernemer en collega cateraar Bob Hutten heeft hiervoor de verspillingsfabriek opgericht. En prima initiatief om restvoedsel te verwerken tot goede producten.

Volgens mij gaat het echter al eerder fout.

Voordat je op het punt van ‘verspilling’ komt, zijn er al vele processen voorbij gekomen. Processen die, als je ze beheerst, allemaal kunnen leiden tot een minimum aan verspilling. Inkoop, opslag, bereiding en presentatie zijn onderdelen waar nog heel veel verspilling mee is te voorkomen.

Vroeger, in mijn tijd als leerling kok, stond er altijd een grote pan op de kachel. Alle resten van uien, prei, paprika, tomaat en noem maar op ging in de pan. Het resultaat was een heerlijk bouillon die je voor heel veel gerechten kon gebruiken. Vers, eerlijk en heerlijk. Het is een simpel voorbeeld.

De eerste les bij het tegengaan van verspilling is je verstand gebruiken en nuchter nadenken.

Dan kom je, in combinatie met eerder genoemde punten, al heel ver.

Ander nieuws
PDX Modules

Maak het eigen met de modules van PDX

Lees meer
NIEUWE LOCATIE!

Lees meer
NIEUWE LOCATIE!

Lees meer
NIEUWE LOCATIE!

Lees meer