Suiker.

Verbieden is de slechtste optie

We worden de laatste jaren in de media overstelpt door berichtgevingen over ‘slecht’ eten en drinken. Ik heb het al vaker gememoreerd: Natuurlijk zijn er ‘knappe’ koppen die precies weten waar, op welke plek en op welke hoogte het assortiment moet worden uitgestald voor een optimale verkoop. Maar het aanbod in de supermarkten wordt zeker ook bepaald door de vraag van de consument. Een consument die voor een groot deel door de welvaart en door gebrek aan basiskennis inzake voedsel en drinken ‘makkelijke’ producten koopt. Naast kant-en-klare maaltijden is bijvoorbeeld ook het aanbod frituur producten enorm uitgebreid.

En dan de suiker…Voor heel veel kinderen is suiker een verwennerij, dus proppen producenten niet alleen suiker in snoep, maar ook in frisdranken en nog heel veel meer producten. Kijk maar eens op de achterkant van de verpakkingen.

Maar nu de frisdranken. Producenten gaan in 2018 stoppen met de verkoop van suikerhoudende frisdranken op middelbare scholen. Natuurlijk mag je dit toejuichen, maar het zal niet het effect hebben wat ze graag willen. Kinderen in de leeftijdsklasse van de middelbare school iets ‘verbieden’ leidt tot recalcitrantie. Die gaan naar de dichtstbijzijnde supermarkt en kopen daar hun colaatje. Dat weten die producenten echt wel en als alternatief bieden ze alleen nog maar light producten aan op de scholen. Barstensvol chemisch aspartaam. Weet je wat dat met je lichaam en met name je darmen doet bij te veel gebruik?

Het begint bij voorlichting, voorlichting en voorlichting. Het verstrekken van kennis en daar begin je thuis als ouders al mee en vervolgens vanaf groep 1 op de basisschool. En vertel niet alleen waarom zaken slecht zijn want dan wordt het een ‘uitdaging’ om het toch te proberen. Vertel juist waarom goede producten zo belangrijk zijn voor je lichaam, voor nu en later. Er heerst nu een sfeer dat diverse gezondheidsinstanties producten steeds duurder willen maken of willen verbieden. Maar de producenten zijn machtig in hun lobby, dus zullen het de afnemers, de consumenten, moeten zijn die de producten laten staan. Verbieden ? Dat is een optie. Maar de reden dat dit nog steeds niet gebeurt heeft zeker ook te maken met de belastinginkomsten die uit deze producten naar de schatkist vloeien.

Ik ben een voorstander van gezond eten en drinken. Maar dan moet je het wel op de goede manier overbrengen.

Delen.

Ander nieuws.
“PDX is creatief en heeft ervaring”
PDX Modules
Kerst & Oud-en nieuwjaar